大学院 TESOL

MA TESOL Program (Tokyo) Public Lecture Series, on November 11, 2016

2016.11.04

Designing and Implementing Focused Tasks in a Foreign language Context

Lecturer:

Prof. Rod Ellis
Curtin University (Australia)

Title:

Date & Time:
Friday, November 11, 18:30~20:00

Admission: Free

Prof. Rod Ellis

Abstract:
A focused communicative task is a task that is intended to elicit the use of some specific linguistic feature(s) either through the design of the task or by the use of methodological procedures that focus attention on the specific form(s) when the task is implemented.

Focused tasks differ from other kinds of grammar tasks in that they aim to create a communicative context for using the target feature.  That is, when students are performing focused tasks their primary aim is to achieve a communicative end, not to use the target language correctly. To this end focused tasks must meet the same criteria as for unfocused tasks:
1. there is a primary focus on meaning
2. there is some kind of gap
3. the learners choose the linguistic and non-linguistic resources needed to complete the task
4. there is a clearly defined outcome.

This talk will consider the theoretical rationale for the use of such tasks in language teaching by drawing on skill-learning theory.  According to this theory, learners can proceduralize their declarative knowledge of a grammatical rule by using it as a crutch to help them when they are communicating under ‘real operating conditions’.

The talk will examine a number of different types of focused tasks:
1. structure-based comprehension tasks
2. structure-based production tasks
3. consciousness-raising tasks
The talk will also examine how teachers can implement focused tasks to assist students to pay attention to the target feature while they are communicating.

Reservation

To reserve a seat for the lectures, click on the "Reservation" button below and complete the form there.

【ご来場の皆様へ】
この講演会でのビデオ録画やデジカメ撮影、および音声録音は禁止させて頂いております。
また講演中は、スマートフォン、携帯電話の電源はお切りください。ご協力をお願い致します。
Please refrain from photographing ,voice recording, video recording of projection screens and monitors, and using your cell phone during lecture.

Venue

Kanda Institute of Foreign Languages Bldg. 3, 7F Plaza Azul

Inquiries

Kanda University of International Studies, Graduate School, Tokyo Campus,