外国語能力開発センター(FLP)

【MA TESOL Program (Tokyo)/外国語能力開発センター(FLP)共催】英語教育特別講演会5/28(土)開催

2016.05.16

Venue:Kanda, Tokyo

MA TESOL Program (Tokyo)/外国語能力開発センター(FLP)特別講演会
「How to Do Effective Classroom Assessment」

【Lecturer】
Prof. James Dean Brown (University of Hawai‘i at Mānoa)

【Title】

【Date&Time】
Saturday, May28, 18:00~19:30

【Venue】
Kanda Institute of Foreign Languages (Kanda Gaigo Gakuin) in Tokyo, Bldg. 3, 7F, Plaza Azul

【Admission】
Free, No reservation

【Language】

概要

James Dean Brown教授(ハワイ大学マノア校)をお招きして、指導と学習を改善するための評価の観点から「教室内活動の評価(Classroom assessment)をいかに効果的に行うか」と題したご講演をいただき、学習の本質や学習評価と学習の関係性について考えます。

どのようにして評価を指導や教室内活動・学習に結びつけるのか、また、その逆の関係はどうあるべきかなど、参加者の方々と共に、考え討議する機会にしたいと思います。

言語(特に、英語)教育に関わっていらっしゃる方々、ご興味がある方々のご参加をお待ちしております。

Abstract

This presentation will grapple with the issues involved in using classroom assessments to improve teaching and learning. I will begin with several key questions: What is learning? And, how does assessment relate to learning? I will go on to argue that the key is to link assessment to teaching, classroom activities, and learning, and vice versa. In much more detail, I will show how all of this can be done in five steps: planning assessment; writing items; compiling the assessments; using the assessments; and improving the assessments. I will end by discussing with the audience how we can link assessment to teaching, classroom activities, and learning, and vice versa.

James Dean Brown (“JD” Brown) 教授

ご専門は、第二言語研究。特に、言語テスト、評価、カリキュラム開発や言語研究手法である。

著書・論文は以下を含め多数:Testing in language programs: A comprehensive guide to English language assessment (2005 from McGraw-Hill); Cambridge guide to research in language teaching and learning (2015 with C. Coombe from Cambridge University Press); Teaching and assessing EIL in local contexts around the world (2015 with S. L. McKay from Routledge); 和田 稔 (訳) (1999) 「言語テストの基礎知識―正しい問題作成・評価のために」大修館書店。